Zašto smo prešli sa Vi na ti?

U poslednje vreme drastično više vremena provodimo u pismenoj komunikaciji, bedno nam ide, ali opet je tako, pa verujem da ste imali priliku da vidite da se više ne Vikamo kao nekada. Verujem i da ste pomislili da su nepismeni prevodioci ili sagovornik i da se cela zemlja kulturno urušila, da nam je došao kraj, nema više sunca, ptice ne pevaju, mačke se ne pare, svinje se ne kolju u novembru, povećali penzije, smanjili poreze – Mordor.

E, iznenadili biste se, pismeni, kako samo niko nema pojma kakav je odgovor na pitanje. Dakle, kada je veliko kada malo slovo, kada persiramo kada ne?

Gospodin Božović je u pravopisu iz 1960. lepo rekao da je nekad bilo, danas nije. Šta to znači? Današnji raznorazni pravopisi se vrlo zalažu za smanjenje prekomerne upotrebe kurtoaznog velikog slova. Ostalo je danas kao pravilo (mada se čini da pravila nema – kakva nam država, takav nam pravopis) samo u poslovnoj komunikaciji da se koristi persiranje uz veliko slovo. S tim u vezi, danas ni predsednik ne nosi veliko slovo. Pozdravljam novinare i vođu (ili Vođu?)!

Ali!

Ovo, naravno, nije sve što sam htela da kažem. Postoji tu jedan fini vuk u priči, vrlo politički inkorporiran u pravila jezika. Naime, danas se zaleću dve prakse koje naglašavaju naša prava (šta koji *u*ac odgovornosti), naše stavove i principe bez da ikada o tome pričamo priče do duboko u noć za 1. maj.

Jedna kaže ovako: persiraj kada, kome i koliko hoćeš. U praksi, ako poštuješ i gotiviš, persiraj, ako ne gotiviš možeš slobodno na ti. Ne znam kako ćeš smežuranoj babi u bundi u autobusu koja te gazi i gura reći ”ti” da je ne razjariš još više i ne pretvoriš u zmaja, ali ako poneseš bilo koji noviji pravopis sa sobom možeš da je biješ dok ga ne pocepaš. Ionako su sranje. Nekoj milfači ćeš persirati jer želiš da te povredi. Dakle, možeš da svoj odnos prema bilo kome (poštovanje, hejt) pokažeš tako što ćeš odlučiti da persiraš ili ne. Vrlo dobro za manipulaciju i poslovnu komunikaciju, moram da priznam, sviđa mi se.

To je sve jer nemamo robove niti ih smemo imati (ili biti nekome, oh, wait…), priča se samo o starletama, pravima, sisama, dijetama, internetu i ekologiji. Sve je prelepo, svi su prelepi, sve ih mrzimo, znamo najbolje. Ali je svaka serija sve šarenija, svaki film sa bizarnijim naravoučenijem, operacije jeftinije, životinje su ljudi, jedu se skakavci i zrikavci, lome se tegle analnim otvorom, devojčice pevaju kao žene, može, sve može, samo nek je prelepo. Prelepo je reč 2013. godine. Toliko nam je već instinkt da se iskažemo i izvrištimo ko smo da smo ukinuli bonton (fr. bon ton, aha) koji je bio lak za pamćenje (starijima vi, mlađima ti), jer, je li, imamo svoja prava na stav. Pravo na stav da se ukine. Selektivno da se daje.

Drugi deo je sličan, ali je u poslovnoj praksi. Dakle, samo najvišem menadžmentu se persira, ostalima jok. Koliko mi mislimo da možemo da se iskažemo, toliko korporacija ima neka druga shvatanja. Ne misli korporacija da ti, bedniče, što okrećeš toćak imaš neki stav. I da imaš, odakle ti, života ti. Ko vozi traktor a ko otvara kapiju. Korporacija (ona ima posebno organizovan menadžment i nivoe koje drugi oblici kapitalističkog organizovanja nemaju) je jedina gde se još drži pravilo persiranja a da ima neke smislene premise.

 Image

Podvrsta je praksa da pišete kurtoazni oblik malim slovom, kao množinu. I ovo pravilo opet ima mali izuzetak. Naime, ako pišete predsedniku upravnog odbora (ne znam odakle vam, ali, recimo), trebalo bi da pišete Vi. Ne dirajte u korporaciju. Pustite to. Popijte pivo.

Inače, možete, očigledno, da pišete i pričate kako želite. Moj predlog je da se trudite da to bude što bolje, jer prelepo. U svakom slučaju, primer kaže da je sve pravilno.

  • – Gospođo, vi ste poludeli! Gotivite je malo, možda se i šalite. Ako ovo izgovarate, može i drugi primer, odnosno opis.
  • – Gospođo, Vi ste poludeli! Verovatno je ne gotivite, a ona nosi bundu, pa vas još više nervira. Fini ste i vaspitani. Važi sa usmeno komuniciranje.
  • – Gospođo, ti si poludela! Vi ste huligan, nevaspitan, i nosite jednu nogavicu do listova, drugu spuštenu i jako brze, skupe patike.

Shvatili ste da nije poenta u pravopisu već liberalizmu, jeste li? Moram da #samokazem da ja imam vrlo pozitivan stav prema ovim promenama ali sam jako dugo hejtovala sve i svja pa ne znam kako da pričam afirmativno, oprostićete.

Takođe, za ljubitelje jezika, izvinjam se što nisam uključila i pravila u vezi sa upravnim/neupravnim govorom, prosto nije relevantno za temu.

Neka ste pismeni, sve ostalo nikad neće doći.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑